Klachtenregeling Huisartsenpraktijk Baarle-Nassau
Heeft u een klacht over uw huisarts of andere medewerker van de praktijk?
Een goed contact met uw huisarts is heel belangrijk. Ziek zijn is al vervelend genoeg. Gelukkig zijn de meeste patiënten tevreden over hun huisarts. Misschien bent u over bepaalde zaken echter minder tevreden.
Op deze pagina leest u wat u kunt doen met uw onvrede of klacht over uw huisarts.
Wat kunt u doen met uw klacht?
1. De klacht bespreken met uw huisarts
Probeert u eerst het probleem met uw huisarts te bespreken. Dat kan ook als de klacht over de doktersassistente gaat of een andere praktijkmedewerker. Als de huisarts niet weet dat u ontevreden bent, kan hij of zij ook niet proberen de klacht op te lossen. Komt u er samen niet uit dan kunt u hierna lezen wat u vervolgens kunt doen.
2) De klacht via de website indienen bij de huisarts Als u het moeilijk vindt de klachten mondeling aan uw huisarts mede te delen, kunt u de klacht ook indienen via de website van de praktijk. U maakt hierbij gebruik van het klachtenformulier (te vinden onder het kopje ‘formulieren’). De klacht komt als e-mail binnen bij de praktijk. Uw klacht wordt z.s.m. door de praktijk in behandeling genomen.
3) De klacht indienen bij de Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg
De huisartsen zijn allen aangesloten bij de stichting klachten en geschillen eerstelijnszorg (SKGE). Op de site www.skge.nl, vindt u informatie hoe u bij deze klachtenregeling een klacht over uw huisarts kunt indienen. Dit dient altijd schriftelijk te gebeuren.
Wat doet de Klachtencommissie?
De Klachtencommissie doet na onderzoek een uitspraak over uw klacht. Zij kan daarbij aanbevelingen doen aan de huisarts om herhaling van de klacht te voorkomen.
Om uw klacht goed te kunnen beoordelen, verzamelt de Klachtencommissie alle informatie, die daarvoor nodig is. Mogelijk wordt u gevraagd om een toelichting te geven op uw klacht. De huisarts wordt gevraagd om een schriftelijke reactie te geven op de klacht en, indien nodig, om meer uitleg. Misschien is het zelfs nodig om (een deel van) uw dossier op te vragen of om andere betrokkenen te horen. Hiervoor wordt eerst uw toestemming gevraagd.
Andere mogelijkheden
De klachtencommissie kan geen bindende uitspraken doen. De huisarts is dus niet verplicht het advies van de commissie op te volgen, maar zal dit meestal wel doen.
Als u wel een bindende uitspraak wenst, dan dient u een andere procedure te volgen. U kunt met uw klacht terecht bij instanties als het Medisch Tuchtcollege of de rechter. Deze procedures zijn echter niet altijd zonder kosten.
U kunt uw klacht ook melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Bij veel of bij ernstige signalen over een bepaalde zorgaanbieder (huisarts) grijpt de Inspectie in, ter bescherming van het algemeen belang. Melden bij de Inspectie kan alleen schriftelijk, zie hiervoor de website van de Inspectie: www.IGZ.nl